Rösta nej till DCA-avtalet

I samband med det konstituerande styrelsemötet i samband med årsstämman har styrelsen antagit ett uttalande om det föreslagna militära samarbetsavtalet (DCA) mellan Sverige och USA.

Föreningen Ordfront uppmanar riksdagen att den 18 juni 2024 rösta nej till det bilaterala, militära samarbetsavtalet, DCA, med USA, alternativt skjuta upp beslutet.

Föreningen Ordfront motsätter sig det militära avtalet med USA av en rad skäl.

Avtalets innehåll och konsekvenser har inte belysts tillräckligt. Det finns fortfarande många obesvarade frågor om hur USA ska få använda baserna och om Sverige ges möjlighet att stoppa vissa aktiviteter. Det är ett stort ingrepp i svensk suveränitet som måste debatteras i större omfattning.

Det behövs inte för Natomedlemskapet. Inte heller ger det någon garanti för att USA ska ingripa om Sverige blir angripet.

Istället för att minska krigsrisken kan avtalet öka risken för att Sverige, och de 17 militärbaser som USA får tillgång till, blir en måltavla i ett kommande krig.

Sverige kan dras med i de allt växande geopolitiska spänningar mellan stormakterna som pågår i norr mot Kolahalvön. Med de svenska baserna får USA totalt tillgång till 44 baser i Norden.

Avtalet ger USA rätt att placera soldater och lagra ammunition, stridsfordon och vapensystem på svenskt territorium. Inget undantag görs för kärnvapen, vilket däremot Norge, Danmark och Finland har krävt eller skapat.

Avtalet ger USA jurisdiktion över sina medborgare för brott begångna i Sverige och ta över rättsskipningen. Det kan innebära att amerikanska medborgare kan komma att begå brott i Sverige med immunitet om brottet inte är reglerat i amerikansk lag. Det kan också innebära att brott begångna i Sverige prövas av en militärdomstol.

Avtalet gäller i 10 år och oavsett vem som sitter vid makten i USA.

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen