Nils Funcke: Självklart ska Sverige samarbeta med Nato och EU – men de nya spionlagarna hotar vår yttrandefrihet  – dn.se 20240813 

På kort tid har flera nya brott införts som alla hotar svenskars rätt till fri åsiktsbildning. Ryssland är ett genuint hot, men de säkerhetssamarbeten som ingåtts har medfört en lagstiftning som går för långt, menar Nils Funcke som fått ta plats på DN:s ledarsida under sommaren. I artikeln beskriver han ett skrämmande framtidsscenario där demokratiska fri- och rättigheter kraftigt inskränkts med hjälp av de nya lagarna.  

Ryssland invaderar Estland. Sverige är i krig och regeringen beslutar om höjd beredskap. Aktiviteten ökar på de platser i Sverige som USA:s armé disponerar enligt DCA-avtalet. 

”Kalla Fakta” och ”Uppdrag Granskning” utrustar en uppgiftslämnare med dold kamera och en geigermätare som med hjälp av en tredje person får tillträde till ”restricted areas” inom flygflottiljen i Uppsala. Uppgifterna att USA lagrat taktiska kärnvapen utan att den svenska regeringen informerats publiceras i TV4 och SVT. 

USA trycker på och den svenska regeringen anmodar Justitiekanslern att väcka åtal. Efter domstolsprövning, där bland annat ett anonymt vittne hörts, fälls utgivarna för obehörig befattning med hemlig uppgift. Meddelaren avslöjas genom hemlig avlyssning av en vid krets personer i preventivt syfte. Även samtal med journalister bandas. Åklagaren genomför husrannsakningar på redaktionerna. 

Utgivarna, två reportrar liksom meddelaren döms till tre års fängelse för bland annat grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Domstolen anser att brottet är allvarligt och beslutar att dra in TV4:s sändningstillstånd, vilket gör att kanalen går i konkurs. Medhjälparen som möjliggjort publiceringen rannsakas av en amerikansk militärdomstol. 

Mediemyndigheten drar in tidningarnas mediestöd. Polisen nekar Svenska Freds tillstånd att demonstrera utanför Rosenbad. Icke tillståndsgivna möten på bland annat campus i Uppsala upplöses av polisen. 

Parallellt drar regeringen i lydnadstrådarna som löper från Rosenbad till TV-huset med stöd av bestämmelsen i sändningstillståndet att SVT ska ”lyda direkt under regeringen” om regeringen beslutar det. SVT får en delvis ny styrelse som utser en vd och utgivare som tjänat sina sporrar i Granskningsnämnden. Göteborgs-Posten och Dagens ETC döms för förolämpning av tjänsteman sedan tidningarna tagit heder och ära av de domare som dragit in TV4:s sändningstillstånd. 

Mediemyndigheten drar in tidningarnas mediestöd. Polisen nekar Svenska Freds tillstånd att demonstrera utanför Rosenbad. Icke tillståndsgivna möten på bland annat campus i Uppsala upplöses av polisen. Manifestationerna mot kärnvapen på svenskt territorium anses utgöra en fara för Sveriges säkerhet. 

Ovanstående synnerligen komprimerade scenario kommer aldrig att inträffa. I varje fall inte i sin helhet. Det ska ses som ett försök att konkretisera de möjliga följder av några av de lag- och grundlagsändringar som genomförts sedan 2015 och de förslag som nu bereds. Underlagen är beställningsverk, och ofta framtagna under tidspress av lojala ensamutredare. 

Läs hela artikeln här: Nils Funcke: De nya spionlagarna hotar vår yttrandefrihet – DN.se 

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen