Nättidningen DIKKO får Ordfronts Demokratipris 2024!
Det behövs ett minoritetsperspektiv i nyhetsrapporteringen och en antirasistisk röst som för de marginaliserades talan. Ungefär så resonerade årets demokratiprisjury när den fattade beslut om att ge nättidningen DIKKO årets demokratipris. Priset delas ut i samband med att Mänskliga Rättighetsdagarna i november arrangeras i Skellefteå – för övrigt den stad där DIKKO har sitt säte.
– Det är stort att få Ordfronts Demokratipris, och ett fantastiskt erkännande och synliggörande av alla i minoriteten romer och till alla från de nationella minoriteterna som skriver och skickar in artiklar. Så grattis till alla DIKKO-medskapare; det här är ert pris! säger Britt-Inger Hedström ansvarig utgivare.
Ordfronts Demokratipris har existerat sedan 1993 och har tilldelats författare, aktivister, visselblåsare, kulturarbetare med flera. I fjol var det Sanna Volk och projektet »Nolla utanförskapet« som tog emot utmärkelsen. Juryn består av ledamöter ur Ordfront styrelse men alla medlemmar är välkomna att nominera sina favoriter. Priset ska gå till en person »som i ord eller handling bidragit till att befästa de demokratiska idealen om jämlikhet, individens okränkbarhet och allas inbördes respekt samt skapat diskussion om vad demokrati är«.
Juryn, som i år består av Eva Conradzon och Anna Holmqvist motiverar sitt val av pristagare på följande sätt:
»Magasin DIKKO är en viktig plattform som fokuserar på att lyfta fram perspektiv och frågor som rör nationella minoriteter, mänskliga rättigheter, demokrati och rasism. Genom att prioritera ett resande/romskt perspektiv strävar tidningen efter att öka medvetenheten och engagemanget i det demokratiska samtalet.
DIKKO betonar att alla människor har lika värde och att grundläggande rättigheter ska respekteras, medan man aktivt tar avstånd från diskriminering och extremism. Genom att erbjuda gratis PDF-böcker som »Bryt mönstret – en antirasistisk verktygslåda« och »Resandefolkets berättelse – Vorsnos manusch« gör tidningen kunskap tillgänglig för alla, vilket främjar jämlikhet och rättvisa.
Som del av sitt uppdrag har DIKKO också undertecknat Deklaration för en stark demokrati, vilket återspeglar en förpliktelse att bevaka och rapportera om frågor som påverkar nationella minoriteter och mänskliga rättigheter, särskilt under valåret 2022. Tidningens mål är att skapa en öppen och respektfull dialog där demokratiska värderingar och kunskap sprids.
Grundad som en gatutidning 2014 för att stötta EU-migranter, återuppstod DIKKO 2018 som en nättidning. Detta speglar tidningens utveckling och strävan att vara en oberoende aktör, vilket understödjs av Kulturrådet.
Sammanfattningsvis är Magasin DIKKO en viktig röst för marginaliserade grupper och en plattform för att främja mänskliga rättigheter och en starkare demokrati. Genom att erbjuda verktyg och resurser jobbar de för att öka medvetenheten och engagemanget i samhället.«