Faran med att försvara mänskliga rättigheter

Anna Wigenmark

Att försvara alla människors grundläggande rättigheter är i många länder en livsfarlig uppgift. Trots att det är 20 år sedan som FN:s medlemsstater antog deklarationen om mänskliga rättighetsförsvarare, hotas, trakasseras och dödas aktivister fortfarande runt om i världen. Under Ordfronts seminarium The Perils of Defending Human Rights kommer MR-försvararnas kamp att diskuteras. Ordfronts Generalsekreterare, MR-juristen Anna Wigenmark samtalar med Pierre Esperance, Haiti, Sakhile Sifelani, Zimbabwe och Andrea Rocca, Irland, om vad som definierar en MR-försvarare, varför stater har en skyldighet att respektera deras arbete och skydda snarare än hota dem och om det finns gränser för aktivism. De diskuterar var hoten finns idag – och vem som ligger bakom, stater eller icke-statliga aktörer.

Pierre Esperance. Foto: Jenny Stjernström

Pierre Esperance, är en ledande MR-aktivist i Haiti, men också verkställande direktör för det nationella nätverket för mänskliga rättighetsförsvarare (RNDDH) och en av generalsekreterarna för den internationella federationen för mänskliga rättigheter (FIDH). Esperance har själv utsatts för både hot och våld för sitt arbete, men har genom sitt arbete samtidigt förbättrat många människors levnadsvillkor. Sakhile Sifelani jobbar på Women in Politics Support Unit, WiPSU, i Zimbabwe, ett av de länder som tills alldeles nyligen agerat hårt och repressivt mot människorättsförsvarare. Andrea Rocca arbetar som vice direktör för organisationen Front Line Defenders, som i sin tur arbetar med att skydda MR-försvarare som utsätts för hot eller våld.

Seminariet äger rum under Mänskliga Rättighetsdagarna på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Seminariet hålls på engelska, i sal T1 under lördagen den 17 november kl. 10.00–11.00. Under lördagen är alla seminarier kostnadsfria.

Vill du inte vänta ända tills på lördag för att lyssna på Pierre Esperance? Redan på fredagen den 16 november kl. 15.30–16.30 kommer han att delta i miniseminariet ”Hope for Haiti?” på Globala Scenen. Där diskuteras situationen i Haiti, vars befolkning har fått utstå både naturkatastrofer, politiskt våld och korruption, samt övergrepp från de som varit satta att försvara dem – FN-utsända. Hur ser Haitis framtid ut?

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen