Kent Pettersson

Bor: Jag bor sedan åtta och en halvt år sedan i Varberg. Lämnade storstaden Göteborg för ett liv i det mindre sammanhanget. Kommunen sträcker sig en bit in i landet men jag bor i kanten av tätorten. När vi flyttade hit var det ett område i uppbyggnad och betraktades verkligen som ytterkant på staden men nu har det byggts mycket mer. Vårt lilla radhus, hyresrätt, trivs vi bra i men när en dröm om att bo så vi kan odla mer. Just nu får odlingen ske på en kolonilott ett par kilometer bort.
Bakgrund, yrkesliv, annat:
Jag har alltid drivits av en vilja att göra samhället bättre, göra världen bättre. Det fick mig att läsa till journalist. Blev klar för nästan 20 år sedan men hamnade då som ungdomsledare och informatör i en församling i Svenska kyrkan i Göteborg. Gjorde inte så stor skillnad i det stora hela men fick möjlighet att hjälpa många ungdomar att hitta lite mer rätt i livet. Nu jobbar jag som kommunikatör i Varbergs församling. Dock bara 75 procent för det finns så många andra saker jag hellre gör än att jobba. Som att vara med familjen (fru och två barn på åtta och nio år), odla, läsa och försöka förändra världen.
Jag har aldrig hittat en varaktig plats för mitt engagemang för rättvisa och solidaritet, men det har varit en del småsaker. Fyra månader volontär i Indien i slutet av 90-talet, ett par års engagemang med att bygga och uppdatera hemsida för Abrigo Rainha Silvia, Drottning Silvias mödrarhem i Rio, och nu på senare år lite engagerad i Naturskyddsföreningen, Cykelfrämjandet och Extinction Rebellion Sverige. Dock bara styrelsen i Cykelfrämjandets Varbergskrets som är aktivt nu.
Tre punkter om Ordfront:
Personlig ingång: Var medlem i Ordfront för 15 år sedan men gick ur då jag blev lite irriterad för jag upplevde att Ordfront placerade mig i ett fack som jag inte gillade. Dock har jag kommit över det för länge sedan, kanske för att jag ändrats eller för att Ordfront ändrats. Mest troligt det första. Har ändå alltid gillat vad Ordfront står för och gör. Så nu när Pär Bergroth och jag pratade om det blev jag väldigt sugen igen.
Nutid: Kampen för mänskliga rättigheter och solidaritet är kanske viktigare nu än den varit på flera år. Jag ser två krafter som hotar människans och individens värde och rättigheter. Dels det som allt som oftast anses som viktigare än människans frihet, det vill säga kapitalets frihet. Det andra hotet är de framväxande högerextrema krafterna som hotar än mer.
Framtid: Jag är lite dystopiskt lagd och befarar att de högerextrema antidemokratiska rörelserna kommer få större inflytande i en snar framtid. Samtidigt ger jag inte upp och tappar aldrig hoppet på att en bättre värld är möjlig. Där tror jag att Ordfront har en viktig uppgift i framtiden och i nuet. Att vara ett ljus som inte slocknar trots att många försöker pressa bort begreppet solidaritet. På två sätt kan Ordfront lysa. Dels genom att sätta lampan direkt på orättvisor så de blir synliga och inte döljs i mörkret. Ordfront kan också vara en lägereld som ger ljus och värme och samlar de som vill kämpa för solidaritet, rättvisa och människans frihet. Så att vi som vill det inte känner oss ensamma och blir isolerade små ljus som riskerar att slockna.
Därför är jag engagerad i Ordfront:
För att jag vill vara en del av den inspirerande gemenskapen och samtalen jag tror finns i styrelsen. Samt för att jag tror det kan vara ett ställe att kanalisera min energi och vilja kring de här frågorna på. Jag har haft lite svårt med tidigare engagemang för att de ofta blivit för mycket prat och fokus på oviktiga saker eller som i fallet med Extinction Rebellion där det är för splittrat och internt käbbel.